88. Ünnepi Könyvhét keretében megjelent könyvek ismertetése

88. Ünnepi Könyvhét keretében megjelent könyvek ismertetése

A nyári szünet előtti utolsó Irodalmi teadélutánt június 13-án, kedden 14 órakor tartottuk a Takáts Gyula Emlékházban. A teadélután témája a hétfőn lezárult Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódott –  Könyvajánlás könyvheti újdonságokból címmel.

 

Az összejövetel megemlékezéssel kezdődött. A kaposmérői születésű, sok szállal Somogyhoz kötődő Fodor András költő halálának 20. évfordulója alkalmából a Kinizsi Iskola diákjai versekkel színesítették a költő és Takáts Gyula kapcsolatát felidéző visszaemlékezést. Az előadó, Halász Lászlóné ezt követően röviden szólt a könyvhetek történetéről, a 88 évvel ezelőtti Supka Géza által megfogalmazott gondolatokról, valamint, hogy 16 éve együtt kerül sor a Könyvhét és a Gyermekkönyvnapok megszervezésére. Szólt a kaposvári megnyitóról, irodalmi rendezvényekről, melynek íróvendége Laczkfi János volt. A könyvajánlások az évfordulós írókkal kezdődtek, elsőként Gyóni Géza: Fagyott könnycseppek című verseskötetével. A teadélutánok rendszeres látogatója, Kovácsné H. Maja felolvasta egyik kedvenc versét, a legújabb ismert Gyóni verset, a Csak egy éjszakára… címűt.

Ezután a 100 éve született Szabó Magda három műve került bemutatásra: a Mézescsók  Cerberusnak, Az örömhozó bánatrontó és a Megmaradt Szobotkának című önéletrajzi ihletésű írások.

A következő ajánlás az írónőhöz kapcsolódva férjének, Szobotka Tibornak: Menyasszonyok, vőlegények című kötete volt.

 

Részletesebb ismertetésre került sor – a nyári olvasmányoknak is izgalmasnak ígérkező alábbi művekből:

Füst Milán : A mester én vagyok. Egy doktorkisasszony feljegyzései, Müller Péter: Részeg józanok. Ötven év múltán,Rakovszky Zsuzsa: Célia,Tóth Krisztina: Párducpompa – 50 mai témájú novella.