Elnökség

Vén Zoltán Vizuális művészeti alelnök

Vén Zoltán

Grafikusművész, 1941-ben Pesterzsébeten született. Iskolái elvégzése után 10 évig a Pénzjegynyomda tervező osztályán dolgozott. Utána 5 évig az Állami Bábszínház műhelyeit vezette. Ez időben festett is. Ezután áttért a grafikára. Neve mint exlibris-művész lett ismertté Európa-szerte. Jelenleg szabadfoglalkozású és csak a grafikának él.
Első, mélynyomású kisgrafikáját – a Mátyás templomot ábrázoló újévi lapját – 1973-ban készítette a nagyközönség számára. 1976-ban nyeri első kisgrafikai díját. Azóta Európa különböző országaiban nyert kb. 15 külön-, fő-, első-, második- és harmadik-díjat a kitűzött pályázatokra készített munkáival. Neve szerepel az Exlibris Egyesületek Nemzetközi Szövetségének “Az exlibris művészei” című sorozat V. kötetében. A kötet Vén hat eredeti metszetét tartalmazza.
A művésznek eddig (1992) kb. 300 kisgrafikai alkotása van. Ebből 80% rézmetszet (C2), a többi rézkarc (C3), foltmaratás (C6) vagy linómetszet (X3). Lapjainak kétharmada külföldiek tulajdona. Európa szinte valamennyi országából kap megbízatást igen neves gyűjtőktől. Joggal nevezhetjük Vén Zoltánt a magyar exlibris művészet legsikeresebb diplomatájának.
Olaszországban különösen nagy sikerei voltak. 1984-ben, Cortonában, az “Etruszkok évében” meghirdetett pályázatán nem csak a fődíjat nyerte el “Etruszk nap” című lapjával, de a város a díj átvétele után még egy hétig, fiával együtt, vendégül is látta.
Az Egyesült Államokban élő dr. Lippóczy Miklós neves gyűjtő a kisgrafika és a magyar kultúra kimagasló népszerűsítője. Gyűjteménye több mint 30 ezer könyvjegyet tartalmaz, köztük Vén Zoltán számos, a részére készített ex librise is megtalálható. 1992-ben az Amerikai Magyar Múzeum dr. Lippóczy Miklósnak köszönhetően kiállítást rendezhetett Vén Zoltán grafikáiból. Az értékes rézmetszeteket hatalmas gyűjteményéből bocsátotta a múzeum rendelkezésére, hogy minél többen gyönyörködhessenek Vén Zoltán művészetében.
“Vén Zoltán kisgrafikai lapjainak témája olyan változatos, mint maga az élet. Témagazdagsága művészi fantáziájából következik. Ez a képzelőerő azonban szilárd alapokon nyugszik: az alkotó tájékozottságán, európai műveltségén, a világ kultúrájában, művészetében való jártasságán. Műveit egymás mellett szemlélve elbűvöl bennünket az azokból áradó, meggyőző történelmi hangulat… Vén művein az általános emberi vonások kapnak képi megfogalmazást s ezeken erényeinket, de főként hibáinkat ítéli meg gyakorta maró gúnnyal…” írja dr. Soós Imre 1991-ben.
Változatos és humoros lapjain az európai műveltség minden ága, a magyar történelem és hiedelemvilág, valamint az általános jó és rossz emberi vonások egyaránt képviselve vannak. Korunk jelentős eseményeit is megörökíti sajátos módon. Művészetére jellemző a magyar múlt iránti tisztelete és megbecsülése.

További elnökségi tagok

up